top of page

collage

El collage (del francès, coller: enganxar) és una tècnica pictòrica consistent en la realització d'una pintura o dibuix amb un o més objectes superposats o no, enganxats a un suport. El collage es pot compondre per complet o solament en part de fotografies, fusta, pell, diaris, revistes, objectes d'ús quotidià, etc. Quan l'objecte resultant se separa de la paret, parlem d'assemblage.

kitsch

És el tipus d'art considerat una còpia "dolenta" d'un estil ja existent, sobretot de molt mala qualitat. En altres paraules, una còpia barata d'un tipus d'art que ja està creat.
Destaca per la seva gran variació de colors i formes, és també molt extravagant.

Teleprompter

És l'aparell amb el qual el presentador pot anar llegint paraules clau per poden continuar amb la presentació. El text va apareixent al revés i a través del vidre el presentador ho pot llegir. El text apareix a prop del objectiu de la camera perquè no es noti que ho està mirant.

Croma

És una peça de tela o una cobertura per algun objecte de color verd o blau, que més tard, a postproducció canviaran per algún fons o efecte.

Plató

Grans naus o magatzems que es decoren i es posen els focos amb els filtres adequats per gravar les escenes d'interior.

Atrezzo

Tots els objectes i vestuari que utilizen els actors tant a teatre, com a cinema, etc.

Camara grúa

Camera sobre un braç gran que al final té un contrapes perquè la camera no caigui. S'utilitza bastant per plans nadirs i zenitals.

Gran angular

La distància focal és menor al objectiu normal, l'angle de visió com el de la humana o més. Acostumen a utilizar-lo per vistes panoràmiques, com paissatges, per periodismes fotogràfics, etc.

Fotomuntatge

És un conjunt de fotografíes (o parts d'aquestes) que formen una composició nova.

Fotografia preparada

És la fotografia que fem espontaniament al carrer. Agafant escenes que passen en el momento o preparant-la.

Videoart

Consisteix en la utilització de sons i imatges amb finalitat artística. 

Slowmotion

Gravació amb més quantitat de imatges per segon. Això fa que es vegi a una velocitat més lenta.

Fotografia Lumen

Heredada de les primeres tècniques fotografiques que van emprar els fotografs durant el segle XIX. El que vol és apropar i popularitzar les tècniques fotografiques primitives als espectadors actuals.

cinemagraph

És l'art de crear imatges que contenen moviment, són semblants als GIFs però diferenciant-se d'aquests en què en les cinemagraphs només una petita part està en moviment.

stop motion

Tècnica d'animació en que es captura un objecte movent-lo una mica entre foto i foto de manera que, veient-les ràpidament, sembla que aquest es mogui.

BRIEFING

Document en el qual es recull tota la informació prèvia sobre l’empresa i el producte per tal de poder iniciar la campanya en la direcció encertada.

 

 

 

És l’acció de dividir el conjunt del mercat en diferents parts per a triar el públic objectiu de cada anunci. Aquesta divisió es pot fer amb diferents criteris: edat, sexe, interessos, etc.

És el grup de persones que comparteixen unes determinades característiques i que per això seran el públic a qui anirà dirigit un anunci. En anglès s’utilitza el terme target.

És la persona (o departament) encarregada de dissenyar la planificació d’una campanya publicitària.


Estratègia publicitària que consisteix a buscar que l’espectador d’un anunci s’identifiqui amb el seu protagonista, de manera que vulgui consumir el mateix producte. S’acostuma a distingir entre identificació real i identificació ideal.

 


Estratègia que consisteix a determinar en quin espai es col·loca el propi producte respecte dels de la competència en la ment del consumidor.
 

Frase breu que resumeix el missatge d’una campanya publicitària i normalment es col·loca al final dels anuncis televisius.
 

Estratègia que consisteix a anunciar un producte utilitzant emocions lligades al producte en lloc d’arguments racionals.
 

Publicitat (de vegades camuflada) que es transmet per internet de manera similar a com es transmet un virus: una cèl·lula infectada en contagia unes quantes que al seu torn en contagien cadascuna unes quantes més i d’aquesta manera amb l’acció de cada actor no es sumen infectats sinó que es multipliquen.

 


Jocs, generalment gratuïts i a Internet, encarregats per una marca per tal que el seu producte o logo sigui el centre del joc.

 

 

 

 

 


Publicitat que indueix els espectadors a errors sobre la seva naturalesa, preu, qualitat, etc.

 

 


És l’etapa final del rodatge d’un anunci en la qual es munten les imatges, es retoquen si cal, s’hi afegeixen efectes especials, la banda sonora, etc.

Document en el qual es recull tota la informació prèvia sobre l’empresa i el producte per tal de poder iniciar la campanya en la direcció encertada.

És la història de que tracta la pel·licula.

És aquell art on la idea de la pròpia obra és més important que allò material i/o físic d'aquesta. 

Les obres artístiques creades des del 1960, les actuals. 

 

Document en el qual es recull tota la informació prèvia sobre l’empresa i el producte per tal de poder iniciar la campanya en la direcció encertada.

 

El cinema és una disciplina artística vigent des del 1824 per Peter Mark Roget. Consisteix en captar una fotografia però en moviment. El mètode inicial és molt diferent a l'actual, ja que acabans s'ajuntaven un munt d'imatges estàtiques per crear el moviment, en canvi ara tenim l'eina per gravar de manera automàtica. 

CINEMA D'ACCIÓ

És un gènere cinematogràfic basat en l'acció física, juntament amb el diàleg. Es caracteritza també per l'heroi de la trama.

Un clar exemple és "Kill Bill" (de Tarantino, 2003). 

CINEMA BÈL·LIC

És un gènere cinematogràfic on les guerres són la trama base. Pot vincular-se sovint amb subgèneres del cinema d'aventures, històric i documental.  "Paths of Glory" (Stanley Kubrick, 1946) és un clàssic. 

CINEMA DE COMÈDIA

És un gènere cinematogràfic que té com a intenció fer riure a l'espectador/a. Normalment usen gags, acudits verbals i visuals per poder provocar aquest riure. La primera comèdia cinematogràfica és "El regador regat" (germans Lumière, 1896).

CINEMA D'AUTOR

És un gènere cinematogràfic on l'única característica és la singuralitat de l'autor. És a dir, el propi director/a de la pel·lícula ha pogut construir unes característiques singulars que desenvolupen una propia característica de les seves obres. Pedro Almódovar és un autor que ha pogut conseguir-ho. 

CINEMA DOGMA 95

És un moviment cinematogràfic de la dècada dels 90.  Tracta de recordar l'essència del cinema, independentment del seu pressupost. Volen demostrar la puresa del cine.

 

CINEMA EXPRESSIONISTA

És un moviment cinematogràfic que tracta de deformar la realitat i així facilitat el subjectivisme. Va aparèixer en els últims anys del segle XIX i a principis del XX com una reacció davant dels models que havien prevalgut a Europa des del renaixement, particularment en les acadèmies de Belles Arts.

CINEMA FANTÀSTIC

És un gènere cinematogràfic on les trames es desenvolupen gràcies a la màgia. És a dir, totes les trames són de móns fantàstics, on els protagonistes són criatures inexistents, no reals. És dirigit sobretot pel públic infantil, tot i que no té perquè ser sempre així, com és el cas de "King Kong" (Schoedsack i Cooper, 1933). 

CINEMA DE FICCIÓ

És un gènere cinematogràfic que pot incorporar altres gèneres, ja que aquestes només es caracterítzen per tenir una trama no 100% real, és a dir, que no es basa en fets reals perquè normalment projecta el futur. Una de les més conegudes és "Matrix" (germans Wachowski, 1999). 

 

CINEMA MELODRAMA

És un gènere cinematogràfic que semplre planteja trames que provoca sensibilitat i emoció a l'espectador/a. Ja que els personatges estan relacionats amb conflictes passionals, sovint s'usa l'amor com a nus. 

CINEMA MUSICAL

És un gènere cinematogràfic on incorpora la música com a eina de desenvolupament de la trama. Aquestes les canten els propis protagonistes.  S'acompanya sovint amb danses de jazz i claqué. Una de les més icòniques és "Cantant sota la pluja"    (S. Donen i G. Kelly, 1952). 

CINEMA NEORREALISTA

És un moviment cinematogràfic ,reivindicava un nou cinema alliberat tant dels tòpics del cinema d'exaltació nacional i propaganda feixista com del cinema comercial. Es caracteritza per la recerca d'un realisme absolut, una descripció pura de la realitat, prescindint de qualsevol mena d'efecte o trucatge.

CINEMA NOUVELLE VAGE i FREE CINEMA

És un moviment cinematogràfic del nou grup de cineastes francesos, sorgit a finals de la dècada de 1950.  Trenca les seves convencions de manera voluntària i conscient, al mateix temps que homenatjava els aspectes positius del cinema comercial.

CINEMA SOVIÈTIC

És un moviment cinematogràfic, va ser durant molt de temps un dels més importants del cinema europeu. Les imatges són en un caire documental i llunyà de l'artifici propi de Hollywood

CINEMA SURREALISTA

És un moviment cinematogràfic nascut a França a inicis del 1900. Es caracteritza per expressar conceptes poc convencionals, que puguin crear certa incomoditat o curiositat al públic. Usant així temàtiques antifeixistes, eròtiques, psicoanalítiques...

CINEMA DE TERROR

És un gènere cinematogràfic que busca causar por i angoixa a l'espectador/a. Els recursos especials i musicals són una gran característica per tal de provocar ensurts i nerviosisme.  Una de les més conegudes i importants és "Frankestein" (J. Whale, 1931). 

CINEMA THRILLER

És un gènere cinematogràfic de suspens, s'acompanya normalment amb el terror. Sovint són trames de misteri per resoldre, també hi ha moltes pel·lícules de mostres o zombies, assessinats o esdevenimens sobrenaturals.  "El tercer Home" (Carol Reed, 1949) és un clàssic. 

CINEMA WESTERN

És un gènere cinematogràfic on l'acció passa al Far Wst, durant la segona meitat del segle XIX.  Un clar exemple és "Rio Bravo" (de H. Hawks, 1959).

SEGMENTACIÓ

PÚBLIC OBJECTIU

DIRECTOR D'ESTRATÈGIA (PLANNER)

IDENTIFICACIÓ

POSICIONAMENT

ESLÒGAN

PUBLICITAT EMOCIONAL

PUBLICITAT VIRAL

JOCS PUBLICITARIS

PUBLICITAT ENGANYOSA

POSTPRODUCCIÓ

Briefing

BRIEFINC

ARGUMENT (CINEMA)

ART CONCEPTUAL

ART CONTEMPORANI

BRIEFING

CINEMA

Humor gràfic

Humor gràfic

Humor gràfic és un neologisme amb el qual es designa a una gamma diversa d'obres gràfiques realitzades per a la premsa, des acudits d'una sola vinyeta i caricatures fins a veritables historietes, tires còmiques i fins i tot planxes senceres. Moltes abunden en la sàtira de l'actualitat política i social.

bottom of page