
FOTOMUNTATGE
sortides
BLOW UP
Dimecres 21 d'octubre, 2020 - Cinema Edison, Granollers
El passat dimecres 21d'octubre, vam anar al Cinema Edison, de Granollers a veure la pel·lícula Blow Up.
FITXA TÈCNICA

Títol original: Blow-up
País: Itàlia, Regne Unit, els EUA
Durada: 106 min.
Any: 1966
Adreça: Michelangelo Antonioni
Guió: Michelangelo Antonioni, Tonino Guerra,
basat en el conte de Julio Cortázar Les baves del diable.
Fotografia: Carlo Di Palma
So: Mike Le Mare
Música: Herbie Hancock
Productor: Carlo Ponti
Direcció artística: Assheton Gordon
Vestuari: Jocelyn Rickards
Muntatge: Michelangelo Antonioni i Frank Clarke
Producció executiva: Pierre Rouve
Gènere: Drama, Cinema policíac
Intèrprets: Vanessa Redgrave, Sarah Miles, David Hemmings, John Castle, Jane Birkin, Gillian Hills, Peter Bowles, Veruschka von Lehndorff, Julian Chagrin, Claude Chagrin
Premis: Palma d'Or en el Festival de Cannes en 1967.Premi del Sindicat Francès de la Crítica de Cinema a la millor pel·lícula extragués, 1968. Premi del Sindicat Nacional Italià dels Periodistes de Premsa al millor director i a la millor pel·lícula estrangera, 1968. Premi del Cercle de Crítics de Cinema de Kansas al millor director, 1968. Llorer d'or en la categoria Sleeper of the year, 1967. Societat Nacional de Crítics de Cinema dels Estats Units, premi al millor director i millor pel·lícula, 1967.
Productora: Bridge Films. Distribuïda per MGM.
SINOPSIS
Aquesta pel·lícula de Michelangelo Antonioni és una obra mestra de l'art i assaig dels anys 60, en la qual ens topem amb una marejada d'imatges, aparences i vides al Londres modern i atractiu dels anys 60. Thomas (el protagonista), un fotògraf professional, reconstrueix un crim gràcies a unes fotografies preses secretament d'una romàntica parella en un parc que revelen el desenvolupament d'un assassinat. David Hemmings protagonitza al fotògraf intrigat pel misteri ocult en les seves fotografies, i Vanessa Redgrave interpreta a l'enigmàtica dona reflectida en elles.
BLOW UP
Blowup és una pel·lícula ambientada a Londres en els anys seixanta. És la primera pel·lícula que Michelangelo Antonioni va rodar fora d'Itàlia.
El guió de Blowup està basat en el conte de l'escriptor argentí Julio Cortázar "Les baves del diable", adaptat a la pantalla gran pel guionista i col·laborador habitual de les pel·lícules de Michelangelo Antonioni, Tonino Guerra. El relat narra la història del fotògraf aficionat Roberto Michel, que fotografia a París a una parella formada per una dona madura i un jove adolescent, mentre un tercer home, suposadament homosexual, els vigila. Quan la dona s'adona que ha estat retratada, s'enfada visiblement i li demana que li doni els negatius. Quan el fotògraf revela les instantànies, s'imagina que els personatges cobren vida dins d'elles, com si d'un quadre surrealista es tractés.


Blowup també està protagonitzada per un fotògraf, anomenat Thomas en el guió i els documents preparatius de la pel·lícula, però el nom de la qual no s'esmenta en tot el film. És un fotògraf professional, dedicat a la moda, que també vol publicar un llibre de fotografies de Londres.
Per a aconseguir informació de primera mà, no dubta a disfressar-se de captaire i barrejar-se amb ells. La pel·lícula ens mostra un dia en la vida del fotògraf, des del moment que sali de l'alberg d'indigents on ha pernoctat. Dissimuladament, se separa d'aquells amb els quals ha passat la nit i es munta en la seva Rolls Royce.
Acudeix rabent al seu estudi, on li espera una sessió de fotos amb Verushka, la model de moda.
El fotògraf vol captar l'erotisme de la noia, se li acosta, la fotografia des de dalt, se li insinua i li acaricia, com si estiguessin mantenint relacions sexuals, per a aconseguir les fotos que desitja.

Tot seguit ha de fer un altre treball amb un grup de models, no li agrada el resultat que obté, es mostra dur i desagradable amb elles, i les deixa plantades enmig de la sessió per a anar a casa dels seus veïns, un matrimoni format per un pintor i la seva esposa. El fotògraf desitja comprar-li un quadre, però el pintor no vol desprendre's de cap de les seves creacions. De tornada al seu estudi, un parell de joves models, gairebé nenes, li supliquen que les fotografiï, però ell es desfà sense miraments de les aspirants.
Aquest mateix dia, mentre passeja per un parc retratant tot el que troba al seu pas, una jove abraçada a un home major que ella crida la seva atenció. Immortalitza l'escena en nombroses instantànies, fins que, quan la noia s'adona del que està fent, li increpa i li demana els negatius.
Ell es nega, però en tornar a casa, la noia li ha seguit amb la intenció de recuperar els negatius. Per a aconseguir-ho no dubte a despullar-se, i fins i tot està disposada a mantenir relacions amb ell, tot per aconseguir les instantànies. El fotògraf, intrigat amb la insistència de la noia, l'enganya i li dóna un rotllo buit.



Quan positiva les fotografies del parc, veu alguna cosa en el rostre de la noia que capta la seva atenció. Està mirant amb terror cap a un punt de la mala herba. En seguir la seva mirada, detecta una taca estranya entre els matolls. Amplia la fotografia en aquest punt, i descobreix que la taca és en realitat una persona que empunya una arma.
Està convençut que gràcies a les seves fotografies ha impedit que es cometi un assassinat, i crida al seu col·laborador Ron per a compartir amb ell el seu descobriment, començant així un cerca de respostes del que va passar realment en el moment de les fotografies.

